این مصاحبه در راستای شناخت انجمن های صنفی کارگری و کارفرمایی و بررسی مسایل و مشکلات آنان انجام و منتشر می گردد. امیدواریم به سهم خود در شناساندن این تشکل ها به مردم جامعه و انتقال مشکلات آنان به مسئولان محترم توفیق بدست آوریم.
تشکل نیوز: با سلام، خواهشمندم توضیحی کوتاه از تاریخچه تاسیس و فعالیت انجمن و تعداد اعضای انجمن ارایه بفرمایید.
جواب: انجمن در سال ۱۳۸۶ به پیشنهاد آقایان بشارت و رئیسی روسای هیئت مدیره آب معدنی دماوند و واتا و چند عضو دیگر و همچنین همراهی و مشورت مرحوم شاهرخ ظهیری تاسیس گردید و من هم حدود یک دهه هست که به عنوان سخنگو و دبیر انجمن در خدمت دوستان هستم.
آخرین مجمع عمومی انجمن اواخر سال ۹۷ با حضور حدود ۳۰ نفر از اعضا تشکیل شد و شرکت های نستله، واتا، سورپرایز، آکوافینا و دی دی واتر به عنوان هیت مدیره انجمن انتخاب شدند.
فعالان این حوزه به دلیل نوسانات شدید در فاکتورهای اقتصادی در نوسان هستند و در حال حاضر با افت شدید فعالیت و در نتیجه عضویت مواجه هستیم. از اینرو در حال حاضر حدود ۸۰ الی ۹۰ عضو در انجمن حضور دارند. ضمنا با توجه به اینکه اکثر فعالان این صنعت برای فعالیت الزامی برای دریافت کارت بازرگانی ندارند و از طرف دیگر حضور در مجامع نیاز به داشتن کارت بازرگانی هست لذا حاضرین در مجامع عمومی بطور فاحش کمتر از اعضای فعال هستند.
تشکل نیوز: ضرورت تاسیس انجمن صنفی آبهای معدنی و آشامیدنی چه بود؟
جواب: واضح است، همانطور که جهان به سمت تشکل و کار گروهی رفت NGO ها تشکیل شد و بشر فهمید که چگونه خواست فردی را به خواست گروهی تبدیل کنند تا به اهداف دسترسی پیدا کنند، در کشور ما هم تشکل گرایی رونق پیدا کرد و انگیزه ها برای کار جمعی ایجاد شد.
صنعت ما به نسبت سایر صنایع غذایی صنعتی جوان و نوپایی است و اعضا برای دفاع از حقوق صنفی خویش، داشتن صندلی و مشارکت در قانونگذاری ها، ارتقاء صنعت و کمک به افزایش دانش و تکنولوژی و همچنین افزایش همدلی بفکر تاسیس انجمن افتادند. البته اهداف انجمن ها برای ایجاد و فعالیت در ۹۰ درصد مشترک و مشابه است.
در صنعت ما نیز خواسته ها تقریبا مشخص و مشترک است. مهمترین مشکل اعضای این انجمن موضوع قیمت گذاری است. این چالش در تمام طول مدت فعالیت انجمن پیش روی ما بوده و هست. بطوری که حدود ۹۰ درصد انرژی هیئت مدیره و انجمن را صرف می نماید.
زمان رونق کاری در این سال تقریبا نیمه اول سال است، ولی هرسال تقریبا تا پایان اردیبهشت امکان تجدید نظر و بروز کردن قیمت ها را نداریم. این در حالیست که قیمت مواد اولیه مدام و مرتب در حال افزایش می باشد. مثلا موااد اولیه توولید بطری در سال گذشته حدود ۵ برابر شده ولی تا الان افزایشی در قیمت ها نداشته ایم.
یکی دیگر از اهداف مشترک برای تاسیس انجمن، مراقبت و صیانت از منافع اعضاء در سازمان ملی استاندارد هست. به عنوان مثال ممکن است سازمان استاندارد، استانداردی را تدوین نماید که برخی از بندهای آن صنعت را بی جهت دچار مشکل نماید، اینجا انجمن به نمایندگی از کلیه اعضاء وارد مباحث کارشناسی می شود تا از حقوق اعضاء دفاع نماید.
همچنین ممکن است اعضای انجمن مواردی را برای ارتقاء صنعت لازم بدانند که در این صورت هیئت مدیره آن مسایل را پیگیر خواهد بود.
تشکل نیوز: کمی از مشکلات صنعت آب معدنی و آشامیدنی و فعالان این صنعت بگویید.
جواب: تشکل ما جزو تشکل های ضعیف از نظر بنیه مالی می باشد و اعضا حتی برای پرداخت حق عضویت خویش دچار مشکل هستند. با اولین تنش ها و تکانه های مالی در درآمد مردم، بلافاصله در قدم اول آب از سبد هزینه های مردم حذف می شود زیرا در تمام شهرهای ایران آب آشامیدنی سالم با کمترین هزینه در دسترس مردم هست. بنابراین الزام مصرف آب معدنی به هر قیمتی وجود ندارد و این موضوع در کنار سایر مشکلات تولید کنندگان در تهیه مواد اولیه و قیمت گذاری و …. نقش به سزایی در ضعیف ساختن فعالان این صنعت دارد.
تشکل نیوز: ممکن است اعضا این سوال را مطرح نمایند که انجمن چه قدم مثبتی برای اعضا برداشته ولذا الزامی برای پرداخت حق عضویت ها نداشته باشند.
جواب: اعضا بطور کلی از فعالیت هیئت مدیره راضی هستند و میدانند که وقتی یک قانون کل صنایع را درگیر می کند، صنعت ما نیز درگیر خواهد شد و متوجه هستند که اشکال و معضلات از کجا ناشی می شود و با توجه به توان انجمن و بضاعت مالی انجمن، فعالیت ها را نیز رصد می کنند و گزارش های لازم از طریق کانال های ارتباطی به اطلاع اعضا رسانده می شود. (انجمن حتی ساختمانی مستقل برای خود ندارد و ساختمان انجمن و محل استقرار دبیرخانه متعلق به یکی از اعضا می باشد)
در کل درک متقابلی بین اعضا و انجمن برقرار است البته گاهی مخصوصا در بین فعالان جدید در صنعت آب معدنی به دلیل نبود فرهنگ تشکلی ممکن است این سوال وجود داشته باشد که انجمن چه سودی برای ما خواهد داشت.
تشکل نیوز: یکی از کارویزه های ایجاد تشکل ها و سندیکاها، قرار گرفتن به عنوان حد واسط بین حاکمیت و دولت ها از یکطرف و فعالان و ذینفعان از طرف دیگر و بدست گرفتن برخی اختیارات قانونی و کنترلی از سوی دولت ها می باشد، آیا انجمن آبهای معدنی و آشامیدنی توانسته در این خصوص جایگاهی بدست آورد؟
جواب: نه متاسفانه. به دلیل ترس از دست دادن یکسری رانت و از دست دادن قدرت در امضاهای کلیدی این اتفاق نیفتاده است. در حالی که ما میگوییم انجمن را در کنار خود داشته باشید. مثلا برای دادن مجوزها اول متقاضی را هدایت کنید تا در انجمن کلیه شرایط و الزامات سرمایه گذاری را برای متقاضی ترسیم نماییم و بعد اگر متقاضی همچنان تمایل به ادامه فعالیت داشت مجوز به وی اعطا گردد. متاسفانه بسیار شاهد بوده ایم برخی سرمایه گذاران با تصوری سطحی از این صنعت سرمایه خود را وارد این صنعت می کنند و خیلی زود با انبوهی از مشکلات نادیده و محاسبه نشده مواجه می شوند و مجبورند واحد تولیدی خود را تعطیل نمایند. در حالی که ممکن بود با مراجعه به انجمن قبل از سرمایه گذاری با مشکلات این صنعت به خوبی آشنا شده و تصمیم مناسبی بگیرند.
ما هیچ وقت نخواستیم که امضای کلیدی داشته باشیم چون در این صورت انجمن مدام مورد اتهام واقع خواهد شد و اصطلاحا گوشه رینگ می افتیم. البته در آن صورت ممکن است اعضا خواسته های نابجا هم داشته باشند که باید قاطعانه جلوی سواستفاده های احتمالی را بگیریم.
ما از سازمان غدا و دارو این انتظار را داریم و از آنها هم خواستیم که اجازه بدهند تا انجمن به عنوان یکی از بازوان نظارتی آنها عمل نماید. یعنی اگر انجمن یا نماینده ای از انجمن وارد کارخانه ای شد با او همان گونه رفتار شود که با نماینده سازمان غدا و دارو رفتار میشود و او همان میزان قدرت داشته باشد که نماینده سازمان دارد. البته ممکن است این سوال مطرح شود که انجمن نمی آید بر علیه منافع اعضای خودش کاری انجام دهد. ولی حداقل این واگذاری اختیارات، اینست که انجمن بتواند در جهت ارتقاء صنعت با اعضای متخلف برخورد مناست را بنماید. این در حالیست که سازمان غذا و دارو صراحتا اعلام مینماید که امکان و نیروی کافی برای کنترل تمام صنوف و تمام فعالین در صنعت غذا و دارو را ندارد.
تشکل نیوز: با توجه به شناختی که از اعضا دارید و ارتباطی که وجود دارد، فکر می کنید اگر اعضا بخواهند انتقادی از انجمن را مطرح نمایند و یا توقعی را بیان کنند، چه خواهند گفت؟
جواب: اعضا می دانند که هیئت مدیره و دبیر چقدر زحمت می کشند و چگونه آنها در حال تلاش هستند. ولی همیشه در همه تشکل ها ممکن است یک تصور و یک ذهنیتی باشد که دبیر یا هیئت مدیره بیشتر متمایل به اعضا شاخص هستند. این تصور باطل را خیلی از اعضا بخصوص اعضای کوچک تر دارند و فکر می کنند اگر دبیر قدمی بر می دارد برای این چند عضو بزرگ بر می دارد.
تشکل نیوز: خب برای رفع این شائبه و شبهه چه کار کردید؟
جواب: هر کاری و هر فعالیتی کردم عمومی بوده و هست. البته این تصور قبلا بیشتر بوده و الان خیلی کمتر شده و اعضا متوجه شده اند که برای همگان تلاش صورت می پذیرد. جالب اینجاست که الان این تصور برعکس شده است.
مثلا برای اخد سهمیه pet در بورس که فقط به تولید کننده ی پریفورم تعلق می گیرد و سهمیه به افرادی تعلق می گیرد که دستگاه های تبدیل گرانول به پریفورم را داشته باشند و البته این دستگاه ها بسیار گران و معمولا ده درصد از فعالان دارای این ماشین آلات هستند و بقیه واحد ها پریفورم را خریداری می کنند.
طبق ضوابط وزارت صنعت فقط تولیدکنندگان پریفوم می توانند در بورس نسبت به خرید گرانول اقدام نمایند و تولید کنندگان نهایی نمی توانند. یکسال و نیم است که تقلا کردیم تا در بورس این مواد به همه تولیدکنندگان نهایی داده شود و همه ی کارخانه ها بتواند در بورس گرانول خریداری نمایند.
اعضا این موارد را که دیدند کاملا متوجه شدند که دبیر و هیئت مدیره تمام اعضا را مد نظر دارند و آن شائبه که دبیر در خدمت بزرگان صنعت است از بین رفت.
یا مثال دیگر قیمت آب بهاست که برای تعدیل قیمت آب بها نیز تلاش بسیار انجام شده است.
تشکل نیوز: اقای فروهر اگر بخواهید به نمایندگی از تمام اعضا و فعالان این صنعت فریاد بزنید چه می گویید و به چه کسی می گویید ؟
جواب: راستش آنقدر اوضاع خراب است که نمیتوانم گزینش کنم. فریاد زیاد است شاکله ایراد دارد ولی دو خواسته را مطرح میکنم:
- اساس نگاهمان به جهان را تغییر دهیم و با دنیا آشتی کنیم که نود درصد مشکلات این سرزمین حل خواهد شد. یعنی این دیوار خود ساخته را که دور کشور کشیده ایم سهم عظیمی در مشکلات کشور دارد. تمام مشکلات ما برای همین است. مثل اقلام و مواد اولیه که چندین برابر شده اند.
- سازمان حمایت از مصرف کنندگان مدتی تعطیل گردد و کلیه فعالیت های آن متوقف گردد تا قیمت بر اساس عرضه و تقاضا و برند تعیین گردد.
ما این دو تقاضا را داریم.
تشکل نیوز: آقای فروهر اگر بخواهید چند تشکل که نمره قبولی می گیرند و شاخص هستند معرفی نمایید از کدام تشکل ها نام می برید؟
جواب: یکی کانون انجمن صنایع غذایی که بیش از ۳۱ انجمن زیر مجموعه دارد و دیگر انجمن حوزه نفت مانند پلیمر و پتروشیمی و سندیکای برق کشور.
تشکل نیوز: اگر بخواهید از افراد تشکلی به نام و موفق نام ببرید از چه کسانی نام می برید؟
جواب: زنده یاد شاهرخ ظهیری بسیار زحمت کشید و یادگارهای زیادی در صنعت غذایی بجای گذاشت و در تشکل ها نقش زیادی داشتند. پدرام سلطانی در احترام به اصول تشکلی و احیا کردن مفهوم تشکل در ایران تلاش بسیاری داشته است.همچنین سید محمد مرتضوی در بحث قدرت دادن به تشکل ها تلاش بسیاری داشته اند.
مهندس فروهر
را فردی صمیمی و علاقمند دیدم. ایشان با انرژی و با انگیزه پیگیر مسایل و مشکلات انجمن و اعضا هستند و یقین دارم به قضاوت اعضای محترم انجمن، ایشان نمره خوبی در این مسند خواهند گرفت. برایشان در جهت پیگیری مسایل صنفی اعضای محترم انجمن صنفی تولید کنندگان آبهای آشامیدنی و معدنی ایران آرزوی موفقیت دارم.
تشکل نیوز
آمادگی دارد تا نظرات خوانندگان بویژه اعضای محترم انجمن صنفی تولید کنندگان آبهای آشامیدنی را در خصوص مسایل مطرح شده منعکس نماید.
تاریخ مصاحبه: ۵/۲/۱۳۹۸